Alapstratégia

Alapstratégia: melyik lapokkal játsszunk flop előtt?

Egyszer, egy már évek óta vesztő játékos azt mondta nekem: „Nincs rossz lap, csak river után. Minden lapra érkezhet egy drill vagy flop póker!” A kijelentés második mondata alapvetően nem butaság, csak ez a játékos nem vette figyelembe, hogy bizonyos lapoknak nagyobb, míg egyes kezeknek kisebb az esélyük a győzelemre. Arra kell törekednünk, hogy olyan lapokkal játsszunk, amelyeknek nagyobb sanszuk van a hosszú távú nyereség termelésére. Az úgynevezett indulási stratégia kérdése a kulcs a sikeres „kezdetekhez”. Ha tudjuk, hogy melyik lapokkal, és milyen pozícióból érdemes beszállni a partikba, és ezt a tudást a gyakorlatba is át tudjuk ültetni, akkor már nagyon jó irányba halad a „póker karrierünk”.

Szeretném hangsúlyozni, hogy ez a cikk az alacsony tétű (maximum $0.10/$0.25), tízfős asztalokra alkalmazható, flop előtti alapstratégiát mutatja be. A magasabb szinteken természetesen a taktika is módosulni fog, az adott szintnek megfelelően.

LEGJOBB PÓKER KASZINÓK 2024

Operátor Freerollok Rakeback Bónusz Megtekintés
Unibet
értékelés
10/10
Óránkénti Jutalmakat €200 Játssz most!
Unibet Póker
PokerStars
értékelés
9/10
Napi 40% $600 Játssz most!
PokerStars
888poker
értékelés
8/10
Napi Jutalmakat $1000 Játssz most!
Betfair
értékelés
7/10
Heti 40% €40 Játssz most!
*18+ F. Feltételek érvényesek!

Az alapstratégia három oszlopa

Az alapstratégia három pillérre épül:

Egy tízfős asztalnál a játékosok két-két lapot kapnak színűkkel lefelé fordítva. Az asztalnál ülők természetesen „random”, azaz véletlenszerű lapokat rejtegetnek. Hányszor „kell” nyernie egy átlagos lapnak? Az esetek 10°%-ban, mivel tíz játékos foglal helyet a „játéktéren”. Természetesen vannak olyan induló kezek, amelyek sokkal nagyobb, illetve jóval kevesebb sansszal indulnak harcba a partikért.

Miért esélyesebb a győzelemre az egyik kéz a másiknál? A válasz egyértelmű: többféle módon tudunk vele nyerni. Az alábbi tényezők emelik a handek értékét:

Az alapkoncepció tehát az, hogy olyan handekkel játsszunk, amelyek nyerési esélyeik jóval magasabbak, mint 10%.

Online póker kaszinók

Mégis milyen kombinációkkal vegyek részt egy leosztásban? Emeljek velük, esetleg csak adjam meg a vakokat?

A pókerben a legerősebb kezdőlapok sorrendje a következő: AA, KK, QQ, AKs, AQs, JJ, és így tovább. A kis „s” a kártyalapok jelölésénél azt jelenti, hogy a feltüntetett lapkombinációk azonos színűek.

Ki kell emelni, hogy az alapstratégia szerint a megfelelő indulólapok kiválasztása mellett a másik leglényegesebb dolog az emelés. Ne légy bátortalan, ezekkel a lapokkal flop előtt emelni kell! Még akkor is, ha UTG pozícióban vagy, illetve ha mindenki dobott előtted. Felvetődik a kérdés, hogy miért kellene emelni, mondjuk AKs-al, hiszen még semmim sincs, és nyilván nem tudom előre, hogy mi jön a flopra.

Azért kell emelni ezzel a kombinációval, mert hosszú távon a véletlenszerű lapok ellen nyereséges leszel, a játék hozama, tehát számodra pozitív, többször fogsz nyerni, mint veszteni, ezért nincs mese, támadni kell.

AA, KK, QQ: emelj mindig, mindenhonnan!

Ezekkel a lapokkal a flop előtti játék nagyon egyszerű: minden pozícióból (korai, középső, hátsó, a vakok) emelni kell velük. Ha előtted valaki emelt, emelj rá vissza. Ha már előtted két emelés volt, akkor is emelj rájuk vissza! Ha mindenki limpelt (csak megadták a vakokat) előtted, és te a nagyvakban ülsz AA-QQ lapokkal, akkor emelj a kassza méretével!

AKs, AQs, JJ: a játék variálásának megjelenése

Ezekkel a handekkel is az esetek többségében nyitnunk kell a flop előtti játék során. Az AQs-val is emelnünk kell még a korai pozícióból is, viszont ha valaki visszaemelt ránk, akkor csak adjuk meg riválisunk emelését. Ha középső vagy hátsó pozícióban vagyunk, és valaki hívott előttünk, akkor nyugodtan visszaemelhetünk rá, ezen lapok bármelyikével.

Ebben a szakaszban szeretnék említést tenni a játék variálásának fontosságáról. Ez a harmadik legfontosabb dolog az alapstratégia „fegyvertárából”. Saját játékunkat folyamatosan kombinálni, variálni, módosítani kell, hogy kiismerhetetlenek maradjunk az ellenfelekkel szemben.

Ezért nem is baj, ha a normál alapstratégiától eltérően, időnként (mondjuk tíz esetből kétszer, esetleg háromszor) kicsit másképpen játszunk. A játékunk variálása miatt sokkal nehezebb lesz olvasni minket, és el tudjuk rejteni a lapjaink valódi értékét. A fentiekben az olvasható, hogy ha nálunk AQs van, és valaki preflop emel előttünk, akkor emeljünk vissza rá. Lássunk egy példát, amikor némileg eltérünk a fenti tanácsoktól!

Lapjaink: A♠ Q♠

Az ellenfél lapjai: Q♣ 10♦

Az ellenfél pozíciója: középső pozíció, MP1

Riválisunk flop előtt, középső pozícióból emelt Q♣ 10♦-zel 3 nagyvaknyi összeggel, mi csak calloltunk A♠ Q♠-val, játékunk kombinálása, illetve egy esetleges csapda felállításának érdekében.

A flop: Q♦ 2♣ 2♦

Alacsony tétes játék során ezen a flopon akár az összes pénz is az asztal közepére kerülhet! Miért? Azért mert flop előtt álcáztuk a lapjainkat. Ha visszaemeltünk volna, ebben az esetben az ellenfél a következő lapokra tehet minket: AA, KK, AQ, AK, JJ. Ezen handek 3/5-e bőven jobb riválisunknál, ő is ezen lapok valamelyikére tesz minket, ezért valószínű nem tudnánk sok pénzt kicsalni belőle.

Azonban mi preflop nem mutattunk erőt, így elképzelhető, hogy olyan lapok vannak nálunk, mint: Q9, Q8, 88, 77, stb. Annak a valószínűsége, hogy kettes van nálunk eléggé kicsi, rossz esetben A2, még rosszabban 22 lehet nálunk - de ennek igen csekély az esélye, gondolhatja az ellenfél. Szép kis csapdába sétált a rivális. Miből adódott mindez? A taktikánk váltogatásából.

Alapstratégia: melyik lapokkal játsszunk flop előtt?

Az előző írásban bemutattuk, hogy hogyan kell játszani flop előtt a legjobb No Limit Hold’em lapkombinációkkal. Felvetődik kérdés, hogy melyik lapokkal érdemes még játékba avatkozni. Ez a cikk ennek a rejtvénynek a megoldására fog rávilágítani. Ebben, az alacsony tétes, tízfős asztalokra érvényes stratégiai eszmefuttatásban a pozíciók szerint fogjuk kategorizálni a tanácsainkat.

Korai pozíció (UTG, UTG+1, UTG+2)

TT (azaz 10-10), AQo, (a kis „o” betű a különböző színű lapokat jelöli) AJs: emelj velük, vagy ha már emeltek előtted, akkor callolj.

KQs: furcsa szituáció, de vagy emelj vele, vagy dobd el, hogy miért, azt majd egy későbbi cikkben fogjuk tárgyalni.

99, 88, 77, 66, ATs, KJs, QJs, AJo, KQo: a korai pozíció hátrányai miatt csak limpelj ezekkel a kombinációkkal, ha valaki emelt előtted, akkor callolj, és tedd ugyanezt, ha valaki mögötted emelt. Ha két emelés is volt a partiban, akkor dobj!

Középső pozíció (MP1, MP2, MP3)

TT, 99, AJs, KQs: emelj velük, vagy ha már emeltek előtted, akkor callolj.

88, ATs, AJo, ATo, KQo: emelj vagy dobj velük.

77-22: ha emeltek előtted, akkor callolj, egyébként limpelj velük, ha emeltek mögötted, akkor is add meg az emelést, és nézd meg a flopot. A cél természetesen a szett elcsípése. Ha két emelés is volt a partiban, akkor dobj!

KJs, K10s, QJs, Q10s, J10s, 109s, 98s, 87s: ha emeltek előtted, akkor callolj, egyébként limpelj velük, ha emeltek mögötted, akkor is add meg az emelést, és nézd meg a flopot.

Hátsó pozíció (cutoff, dealer)

AKo, AQo: emelj velük, ha valaki már hívott előtted, akkor emelj rá vissza.

TT, 99, 88s, AJs, KQs, ATs: emelj velük, vagy ha már emeltek előtted, akkor callolj.

77-22: ha emeltek előtted, akkor callolj, viszont ha nem, akkor emelj velük. Ha emeltek mögötted, akkor is add meg az emelést, és nézd meg a flopot. A cél természetesen a szett elcsípése. Ha két emelés is volt a partiban, akkor dobj!

KJs, K10s, QJs, AJo, A10o, A9o, KJs, K10o, QJo, Q10o: ha emeltek előtted, akkor callolj, ha két emelés volt előtted vagy mögötted, akkor dobj, egyébként nyugodtan emelhetsz velük.

Q10s, J10s, 109s, 98s, 87s,76s, 65s: ezekkel a lapokkal limpelj, és callolj, ha valaki emelt előtted vagy mögötted.

A kisvak pozíció: amennyiben nem volt emelés, az összes fenti lappal add meg a hiányzó vakot. Ha volt egy emelés, és azt legalább hárman megadták, akkor szintén adj meg minden játszható kombinációval, azonban semmiféleképpen ne keveredj partiba olyan lapokkal, mint J6s, K5s, stb. Ha mindenki dobott, és egy játékos a hátsó pozíciók valamelyikéből emel, akkor érdemes visszaemelni rá TT-zel, 99-cel, 88-cal, 77-tel, AKo-al, AQo-al, KQs-val, hiszen könnyen elképzelhető, hogy az illető csak a vakokat szeretné elrabolni.

A nagyvak pozíció: ha nincs emelés, akkor bármilyen lapunk van, bele kell folyni a partiba. Ha volt emelés, akkor hasonló a helyzet, mint a kisvaknál.

Egyéb stratégiák: