Írta: Szöllôs Armand | Frissítve:

A félblöff (Semi-Bluff)

A fél-blöff egy nyitás vagy emelés, amelyet egy még kialakulóban lévő kézre teszünk. Ez két különböző tényező kombinációján keresztül éri el a kívánt hatást. Ideális esetben az ellenfeled megijed és dobja lapjait, így a tied lesz a pot a semmivel, de ha megadja, még mindig vannak outjaid, amelyekkel összejöhet a nyerő kombináció.

LEGJOBB PÓKER KASZINÓK 2024

Operátor Freerollok Rakeback Bónusz Megtekintés
Unibet
értékelés
10/10
Óránkénti Jutalmakat €200 Játssz most!
Unibet Póker
PokerStars
értékelés
9/10
Napi 40% $600 Játssz most!
PokerStars
888poker
értékelés
8/10
Napi Jutalmakat $1000 Játssz most!
Betfair
értékelés
7/10
Heti 40% €40 Játssz most!
*18+ F. Feltételek érvényesek!
Online póker kaszinók

A félblöff

A korábbi cikkünkben letisztáztuk, hogy a mikro tétes játékokon gyakorlatilag semmi értelme nincs a blöffölésnek, hiszen szinte mindig lesz egy-egy calloló játékos. A félblöffel már más a helyzet: abszolút nem baj, sőt nagyon is jó, ha megadják az emeléseinket (lehetőleg minél többen), hiszen ha húzólapunk kiegészül a turnre vagy a riverre, akkor szép kis potokat tudunk majd bezsebelni.

Mi a félblöff?

Félblöffölni vagy semi-bluffölni akkor szoktunk, ha a flopon vagy a turnön még nincs semmink, viszont a többi utcá(ko)n még van lehetőségünk a fejlődésre, és meg tudjuk nyerni a partit, ha megérkezik a nekünk megfelelő outok valamelyike. Ha félblöffölünk, akkor gyakorlatilag a húzólapjainkkal hívunk, vagy emelünk. A sima blöffel szemben tehát az a félblöff előnye, hogy van esélyünk arra, hogy a partit a mutatásnál is meg tudjuk nyerni- amennyiben kiegészült a semi-bluff handünk.

Példák a félblöffre

Pozíciód: cut-off

Lapjaid: A♥ J♥

A flop: Q♠ K♥ 8♥

Játékban lévő személyek száma és pozíciója: a nagyvak, a kisvak, az UTG, a Cut Off (vagyis Te) és a Button (öt játékos)

Mint láthatod ez egy több résztvevős, azaz multiway pot, ahol neked 12 out a biztos győzelmedet hozza (9 kőr + 4-1 tízes, mivel a 10-esből is van kőr, ezért nem számíthatjuk kétszer), ráadásul van még további három ász is a pakliban, ami még esetleg elég lehet a pot megszerzéséhez.

Flop előtti játék: mindenki limpelt, a kisvak kiegészített, a nagyvak passzolt.

A flopon történő játék: a két vak checkkel, az UTG pedig 3/4 potot hív, és te most következel. Eldöntöd, hogy félblöffölni fogsz, azaz ráemelsz az UTG hívására, egy háromszoros visszaemeléssel. Milyen előnyeid lesznek ebből a félblöffből? Lássuk:

A félblöffökhöz nem feltétlenül szükséges egy flösshúzó és egy lyuksor, alkalmazható akkor is, amikor kevesebb out áll a rendelkezésre. Számos pókeres emel például az alul-felül nyitott sorára, vagy a sima színhúzójára.

Nagyon lényeges, hogy a félblöff valójában csak hátsó pozícióból működik jól.

Létezik egy olyan félblöff, amelyet sok pókeres nagy előszeretettel alkalmaz: a pot megtámadása ász vagy király magas flösshúzóval, egy öt vagy annál többfős partiban. Abban az esetben, ha az emelést, akár négy játékos is megadhatja (az emelés nagysága legyen a pot 4/5-e) bármilyen pozícióból érdemes emelni. A cél természetesen a kassza növelése. Ha flopon flösshúzód van, akkor 36%-nyi esélyed van arra, hogy a lapod kiegészüljön a turnön vagy a riveren. Ha négyen is callolják a hívásodat, akkor minden egyes dollárra, amit a flopon beteszel $1,75 a várható profitod, amennyiben nem érkezik egy full house valamelyik utcán.

Pontos instrukciók a fenti példához:

Ennek a stratégiának az a veszélye, hogy sok pénzbe kerül, viszont a fenti példánál jól látható, hogy óriási potok is kialakulhatnak ezekben a sokfős leosztásokban. Főleg a mikro téteken lehetséges, hogy ennyi játékos (4-5) megadja az emeléseket, ezért is profitképes a félblöff, hiszen ha behúzod a húzódat, akkor nincs más dolgod, mint hogy folytasd az emelést, és reménykedj, hogy az ellenfelek elkísérnek a parti végéig.

Egyéb stratégiák: