Írta: Szöllôs Armand | Frissítve:

A tilt - A játékot erősen befolyásoló tényező

Sajnos előfordult már mindenkivel, hogy a floppolt szettjét egy lyuksor „sikeresen” legyőzte a riveren. Ilyenkor eluralkodik az emberen a düh és a csalódottság, majd indulatból játszva minél előbb vissza akarja nyerni a pénzét. Ekkor bukjuk el az újabb és újabb beülőket, magasabb limitre megyünk, és tovább vesztünk, kockáztatva ezzel a bankrollunkat. Eluralkodik rajtunk a tilt, és nem vesszük észre, hogy le kéne higgadnunk, és aznapra be kellene fejezni a játékot.

LEGJOBB PÓKER KASZINÓK 2024

Operátor Freerollok Rakeback Bónusz Megtekintés
Unibet
értékelés
10/10
Óránkénti Jutalmakat €200 Játssz most!
Unibet Póker
PokerStars
értékelés
9/10
Napi 40% $600 Játssz most!
PokerStars
888poker
értékelés
8/10
Napi Jutalmakat $1000 Játssz most!
Betfair
értékelés
7/10
Heti 40% €40 Játssz most!
*18+ F. Feltételek érvényesek!
Online póker kaszinók

Mi is az a tilt?

Nagyon röviden és tömören: egy érzelmileg befolyásolt, optimális döntéshozatalra képtelen lelkiállapot.

Mikor vagyunk tilten?

Akkor, amikor egy vagy több peches leosztásnak köszönhetően elveszítjük a pénzünket, vagy ha nagyot hibázunk, és utólag felismerjük az általunk elkövetett baklövéseket.

Mi történik, amikor tilten vagyunk?

Kibillenünk az ideális lelkiállapotunkból, és nem tudjuk a legjobb játékunkat nyújtani, megpróbáljuk azonnal visszaszerezni a pénzünket, de a türelmetlenségünknek köszönhetően veszteni kezdünk. Mivel gyorsan vissza akarjuk kapni az elbukott zsetonjainkat, ezért több partiba szállunk be, nyilván gyengébb lapokkal. Ez a „stratégia” rövid, de még inkább hosszú távon is nagyon veszteséges. Ha az adott téten nem sikerült visszaszerezni a pénzünket, akkor magasabb tétre megyünk, annak érdekében, hogy a nagyobb limiteken gyorsabban meg tudjuk nyerni az elúszott forintjainkat, dollárjainkat. Ekkor már nem tartjuk be a bankroll managementet, és veszélyeztetjük a kártyatőkénket. A tilt hatására pillanatok alatt képesek lehetünk a hosszú idő alatt, keservesen összegyűjtött pénzünk elszórására.

Tartsuk magunkat a bankroll managementhez!

Nagyon lényeges, hogy akkora téten játsszunk, ahol, ha vesztünk, nincs veszélyben a kártyatőkénk. Ha a bankrollunkhoz képest irreálisan nagy téten pókerezünk, és vesztünk, akkor könnyen tiltre megyünk, és az eredmény ismét a pénzünk elvesztéséhez vezet. Ha betartjuk a minimum 20, de inkább minimum 25 beülős bankroll managementet, akkor nem keveredhetünk ilyen szituációba.

Nem szabad leragadni egy-egy partinál

Természetesen mindig kellemetlen, ha az óriási pechünk vagy szimplán egy-egy nagyon rossz döntésünk miatt vesztünk el egy-egy számunkra fontos partit. Egy játékos a póker pályafutása során a tudását a hosszú távú játék folyamán fogja kamatoztatni, és nem egy-egy parti alatt fog eldőlni „a világ sorsa”. Nem szabad egy-egy leosztásban gondolkozni. Ami megtörtént, az megtörtént, változtatni úgysem tudunk rajta, inkább tanuljunk a hibáinkból, vagy készítsünk jegyzetet az ellenfeleink gyengéiről. Fontos, hogy kritikus szemmel vizsgáljuk azokat a partikat is, amelyeket a mi hibáinkból buktunk el, annak érdekében, hogy kielemezhessük a hiányosságainkat, és fejleszthessük a stratégiánkat.

A tilt kezelésének kulcsa: a türelem

Nagyon figyeljünk arra, hogy az elvesztett pénzünket ne akarjuk azonnal visszanyerni. Ha erre törekszünk, akkor az fog bekövetkezni, amit korábban is említettünk, vagyis gyengébb kezekkel is játszani fogunk, és ez számunkra igencsak negatív hozamot fog jelenteni. Próbáljunk továbbra is ugyanúgy játszani, mint korábban, azaz maradjunk az okos, eredményre vezető játék logikai korlátai között.

Amit kerülni kell:

További dolgok, amik tiltre küldhetnek minket:

A zene segíthet

Sokan mondják, hogy a zene segít elterelni a figyelmet a tiltre küldő dolgok egy részéről. A zene nyugalma valóban oldhatja a feszültséget, és elterelheti a gondolatainkat az idegesítő tényezőkről.

Egyéb stratégiák: